La narrativa meravellosa

La narrativa meravellosa és aquella que crea un món de ficció en què les lleis naturals són alterades per forces màgiques.

Elements característics de la narrativa meravellosa

1. Presència d’elements extraordinaris (genis, fades, llànties, beuratges, etc.) capaços de causar tota mena de prodigis, encanteris i transformacions.

2. Personificació d’animals i plantes, els quals poden actuar com a col·laboradors del protagonista o bé com a opositors.

3. Descripció dindrets exòtics i paradisíacs com el jardí de les delícies o l’illa encantada.

 

Des de l’antigor, la imaginació humana ha creat un univers de ficció, paral·lel al real, en què allò que és extraordinari i prodigiós es presenta com a natural. Tot això és possible gràcies a la convenció literària segons la qual emissor i receptor decideixen entrar junts en aquest món irreal i compartir-ne els efectes.

L’origen d’aquest subgènere literari, el trobem en la literatura popular tradicional, com els relats de Les mil i una nits, i en la mitologia clàssica.

La literatura culta no s’ha mantingut al marge d’aquest univers creatiu tan ric i amb tantes possibilitats. Són molts els autors, de totes les èpoques, que han escrit relats amb arguments màgics o prodigiosos: Guillem de Torroella (La Faula), Lewis Carroll (Alícia al país de les meravelles), Antoine de Saint-Exupéry (El petit príncep), J. R. R. Tolkien (El senyor dels anells), Ga­briel García Márquez (Cien años de soledad), Pere Calders (Cròniques de la veritat oculta), etc.

El peix Nicolau

Llegeix el text d”El peix Nicolau” i fes els exercicis

 

Les mil i una nits

Recull de contes que provenen de diverses cultures d’Orient, especialment dels territoris que actualment ocupen països com Índia, Iran (Pèrsia) i Iraq.

La principal narradora de les històries de “Les mil i una nits” és la donzella Xahrazad que, nit rera nit, salva la seva vida gràcies a la capacitat d’inventar històries.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Comprensió lectora




Voleu saber com acaba la història del xeic i la gasela? Aquí us deixo unes quantes nits més.
Nit 2 Nit 3 Nit 4 Nit 5 Nit 6

 

La rebel·lió de les coses

El conte La rebel•lió de les coses, de Pere Calders, va ser publicat per primer cop l’any 1978 dins el recull de contes “Invasió subtil i altres contes”. Com a la majoria de contes de Calders, hi prima el sentit de l’humor, però també la mirada irònica i la visió lleugerament pessimista del comportament humà.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Descarrega el document

Comprensió lectora


1.26.  Explica en 10 o 12 ratlles com repercuteix en els éssers humans la rebel·lió de les coses.
La rebel·lió de les coses es converteix en una catàstrofe que amenaça …


1.27. Digues dues coses que hagin despertat el teu interès del fragment llegit de Les mil i una nits i dues del conte «La rebel·lió de les coses».


Creació literària

1.28. Escriu un petit relat, d’unes 150 paraules, en què un objecte es rebel·li i deixi de fer la seva funció (per exemple, un mirall que deixi de reflectir les imatges). Explica quines són les conseqüències d’un fet d’aquestes característiques. El títol serà “La rebel·lió de… (nom de l’objecte)”


Activitat final