1. Deixar missatges

Si vols deixar un encàrrec o fer saber un fet puntual a una persona del teu entorn i aquesta persona no hi és, li pots escriure una nota i deixar-la-hi en un lloc visible perquè la pugui llegir quan arribi. Segur que has escrit algun cop notes com aquestes:

Nota 1 Nota 2
He anat a comprar al súper.
Tornaré cap a les 19h. Petonets,
Clara
Mare Ha trucat l’avi.
Diu que li truquis, que t’ha d’explicar una cosa.
Pep

 

Una nota és un text molt breu amb què un emissor proporciona per escrit una informació concreta al receptor.

2. La nota personal

En general si la nota va adreçada a una persona coneguda, hi predomina un to de confiança i familiaritat que permet eliminar determinades informacions que són compartides per emissor i receptor. Analitzem aquest exemple:

Miquel, He anat a l’entrevista de feina.
Aquesta nit vénen els de la colla.
Quan arribis, comença a preparar el sopar.

 

  • Qui és l’emissor? És una  persona de la família, ja coneguda i per tant no cal signar la nota. El tractament és de tu (arribis, comença).
  • Qui és el receptor? Probablement una persona que viu a la mateixa casa que el qui escriu la nota.
  • Quin és el propòsit de la nota? Donar una informació puntual: ha hagut de sortir per anar a una entrevista de feina i recorda al receptor que cal preparar el sopar perquè tenen convidats.
  • Què observem des del punt de vista de la llengua? La llengua utilitzada en aquesta nota és espontània, pertany a un registre informal perquè es tracta d’un escrit d’ús privat, adreçat a algú de l’àmbit familiar.
 Característiques de la nota personal
– És breu i la informació apareix ordenada lògicament.
– Conté aquestes parts: el nom de la persona a qui va adreçada, la informació que es vol transmetre i el nom de la persona que l’escriu.
– Ús del registre no formal de la llengua.

 

3. La nota formal

En canvi, si la nota s’adreça a una persona amb la qual no tenim una relació personal (algú de l’àmbit laboral o algú que no coneixem personalment) la nota haurà de contenir informació complementària útil per al receptor i utilitzarem el registre formal de la llengua.

Característiques de la nota formal
– El tractament és de vostè.
– Apareix sempre signada per l’emissor.
– Conté la data i l’hora en què s’ha escrit per tal que el missatge sigui complet i eficaç.

 

Practiquem:

Si ja has arribat al capítol 8 del llibre “La Júlia i la dona desapareguda, redacta la nota que deu escriure la Júlia per al seu tutor. Utilitza la Plantilla de creació de textos.

Print Friendly, PDF & Email