Els textos periodístics són aquells que apareixen en els mitjans de comunicació: diaris, revistes, ràdios, televisions, etc. Aquests mitjans persegueixen tres objectius:

 • Informar: explicar què passa al món.
 • Formar: interpretar i valorar les notícies, crear opinió i transmetre valors socials, culturals i ètics.
 • Entretenir: distreure amb articles de caràcter lúdic, tires de vinyetes còmiques, mots encreuats, endevinalles, horòscop…

El creixement imparable d’internet els últims anys ha provocat un ràpid creixement dels mitjans de comunicació digitals.

Internet ha passat a formar part del nostre dia a dia, i per això els nous mitjans digitals esdevenen imprescindibles en el mapa actual dels mitjans de comunicació.

Elements fonamentals de la comunicació periodística
Emissor Periodista, corresponsal, cronista, articulista, equip de redacció, agència de notícies…
Canal (o mitjà de comunicació) Premsa (diari o revista), ràdio, televisió, internet…
Receptor Públic lector, oient de la ràdio, teleespectador, internauta…
Missatge Contingut de la informació (notícies, interpretacions, crítiques, opinions…)
Codi Lingüístic, icònic, tipogràfic, audiovisual…
Context Circumstàncies relacionades amb el tema, el lloc, el moment, el mitjà…

Gèneres periodístics

El periodisme ha creat una gran varietat de gèneres, que podem agrupar en els tres grups següents: els gèneres informatius, els gèneres d’opinió i els gèneres mixtos.

Els principals gèneres periodístics
Gèneres informatius Notícia Text que informa de manera objectiva d’un fet actual d’interès públic. La notícia ha de ser breu, clara i impersonal.
Reportatge Text informatiu extens que va acompanyat de fotografies, gràfics i imatges. Pot incloure l’opinió de testimonis o d’especialistes en forma d’entrevista o de crònica.
Gèneres d’opinió Editorial Text redactat per un mitjà de comunicació que valora i interpreta una notícia rellevant amb l’objectiu de crear un estat d’opinió entre el públic.
Article d’opinió Text d’un autor reconegut (especialista o col·laborador del mitjà) que analitza i interpreta una notícia o un fet anecdòtic de manera personal i seguint un estil propi.
Crítica Text que dóna a conèixer i valora una obra literària o artística, una representació teatral o un espectacle musical, una pel·lícula o un programa de televisió, una exposició o una pàgina d’internet, un espectacle esportiu o lúdic, etc.
Cartes al director Textos redactats pels lectors dels diaris o les revistes en què expressen les seves opinions sobre fets d’actualitat, declaracions públiques, decisions polítiques, etc.
Gèneres mixtos Crònica Text redactat normalment per un especialista o per un corresponsal que informa d’una notícia i alhora la interpreta i la valora d’acord amb el seu punt de vista i el seu treball de recerca.
Entrevista Text creat entre dues persones a partir de preguntes (de l’entrevistador) i respostes (de l’entrevistat). Pot tenir un caràcter informatiu (explicar un fet) o d’opinió (interpretar-lo i valorar-lo).

 

Gèneres informatius: la notícia i el reportatge

La notícia i el reportatge són textos narratius que tenen com a objectiu informar de la manera més clara i ràpida possible dels esdeveniments d’actualitat (la notícia) o de fets socials o científics (el reportatge).

La notícia ha de ser:

 1. veritable (és cert, no pas inventat)
 2. inèdit (és novetat, no ha estat publicat abans)
 3. actual (ha succeït recentment)
 4. d’interès general (interessa el gran públic)
 5. s’adreça a un públic massiu (es publica en un diari, canal de TV, emissora de ràdio…)

Una notícia ha de donar informació sobre sis qüestions bàsiques: què (fet o esdeveniment), qui (protagonistes o afectats), quan (temps), on (lloc o espai), com (manera) i per què (causes).

L’estructura dels textos informatius

Titular Format per un títol breu i un subtítol que el complementa. De vegades, hi ha també l’avanttítol. Els titulars encapçalen la informació i anuncien el fet o l’acció de què es pretén informar. Van sempre en un cos de lletra superior a la resta.
La funció del titular és atreure l’atenció del lector.
Entradeta o lead És el primer paràgraf de la notícia en periodisme escrit i sovint radiofònic. Serveix com a resum, ja que generalment proporciona lles dades fonamentals d’una manera breu i clara. Respon a les preguntes qui, què, com, quan, on i per què. En televisió el més semblant al lead és l’entradeta del presentador, però en el vídeo no és possible encabir totes les respostes en les seqüències inicials.
Cos És el conjunt de paràgrafs que apareixen després de l’entradeta i que arrodoneixen el contingut de la notícia amb tots els detalls. Exposa de manera ordenada, i mitjançant els diversos paràgrafs, el contingut de la notícia que ja s’ha exposat de forma resumida en l’entrada. Al començament sempre hi ha els fets més importants i cap al final els menys importants. En periodisme escrit, d’aquesta estructura se’n diu “piràmide invertida”.
Intertítols Són els titulars que apareixen en el cos de la notícia per avançar sintèticament la informació continguda en els paràgrafs que encapçalen. Només apareixen en notícies extenses.
Peu de foto És l’explicació breu que es posa a sota d’una fotografia o una il·lustració.

 

La notícia

La informació d’una notícia sol aparèixer per ordre de rellevància; per això se sol dir que l’estructura d’una notícia té forma de piràmide invertida: comença donant al lector la informació més rellevant (titulars i entrada) i després la va completant amb detalls secundaris en els paràgrafs posteriors.

Informar és posar la gent al corrent de les coses que passen. Tots els mitjans de comunicació dediquen una part important de la seva programació a informar, és a dir, a donar notícia a la gent de tot el que passa al món.

Una notícia és l’exposició d’un fet d’actualitat. Una notícia serà menys important o més en funció de:

 • La proximitat (terratrèmol a Catalunya vs terratrèmol al Japó).
 • La quantitat de gent afectada (vaga de pilots d’avió vs vaga a l’empresa Seat).
 • La singularitat (un gos mossega un home vs un home mossega un gos).
 • El caràcter tràgic (atropellament d’un vianant vs instal·lació d’un semàfor en una cruïlla).
 • L’actualitat: no és notícia el que no és nou. Això fa que a vegades se sacrifiquin temes de fons o de gran abast per la novetat d’altres esdeveniments i constitueix una de les principals crítiques al periodisme d’actualitat
 • L’interès humà: la notícia ha de connectar amb els interessos del públic del mitjà o saber generar-los, per això la tendència ideològica i de selecció de temes de cada mitjà condiciona el tipus de notícies que hi apareixen
 • La repercussió: si els protagonistes de la notícia són famosos o es tracta d’un tema amb repercussions a la vida real de les persones, augmenta la seva rellevància.

Exemple de notícia

El reportatge

El reportatge és un treball periodístic que consisteix a desenvolupar i documentar de manera àmplia un tema determinat, que no sempre ha de ser d’estricta actualitat.

Els reportatges es poden compondre d’unitats significatives autònomes com ara una notícia, una entrevista, un fet anecdòtic d’interès, un conjunt d’imatges (fotografies i il·lustracions), etc.

Exemple de reportatge

Per practicar

Nodes 3 155

1. Llegeix aquestes notícies breus i fes les activitats.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Descarrega el document [32.93 KB]


2. Llegeix la notícia «Un edifici del Barri Vell cau desplomat» i comprova si dona resposta a les sis preguntes bàsiques de la informació: qui, què, on, quan, com i per què.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Descarrega el document


3. Escriu un títol per a cada una de les notícies breus següents.

Títol: ……………………………………………………………………………………………..

Nova York. Un centenar de taurons han sembrat el pànic a les costes de Florida, als Estats Units. El cap de setmana passat sis persones, cinc d’elles surfistes, van haver de ser ingressades amb ferides als peus, les cames i les mans. El mes de juliol passat, a Pensacola, un tauró va arrencar la cama a un nen de vuit anys, i li va ser reimplantada després de recuperar-la del coll de l’animal.

Idoya Noain. El Periódico, 21 d’agost de 2000

Títol: ………………………………………………………………………………………………

Nicolosi. Setanta famílies que viuen a Nicolosi, la localitat més amenaçada per l’erupció del volcà Etna, van rebre ahir un primer avís d’evacuació davant la impossibilitat de frenar els rius de lava que llisquen des de fa quatre dies per les faldes de la muntanya. La capa de lava, que és de quatre metres de gruix, avança a raó de 50 metres per hora. Ara ja es troba a quatre quilòmetres del poble.

Ansa / Ragonese Scardino. El Periódico, 23 de juliol de 2001

Títol: ………………………………………………………………………………………………

Barcelona. Enguany,  les cavalcades de Reis al Principat han estat marcades per la campanya #BaltasarDeVeritat, que ha denunciat el fet que sovint aquest rei sigui un actor pintat, i no un de pell negra. La campanya, organitzada per l’entitat Casa Nostra, Casa Vostra, ha aconseguit que tres de cada quatre capitals de comarca al Principat tinguin un rei de pell negra.

Vilaweb, 5 de gener de 2019


4. El text següent no és adequat per a un noticiari. Torna’l a escriure i corregeix-hi els errors d’adequació que hi trobis.

Un cotxe i un camió s’han fomut una nata de campionat aquest matí a l’autopista AP7 a l’altura de la Tordera. Hi ha deixat la pell tres persones: el paio que conduïa el cotxe, la seva xavala i el tio del camió.

Expressió escrita

4. Redacta per a un diari una de les dues notícies següents. Presenta-la com si d’un diari es tractés, és a dir, el text ha d’estar disposat com en les notícies d’un diari (títol, entradeta, text en 2 columnes, foto…). Aplica-hi les propietats dels textos informatius. Sigues creatiu i inventa’t els detalls de cada un dels apartats. 

1a notícia:
Qui (cinc esquiadors)
Quan (ahir / tarda)
Com (esquiant fora de pista)
Què (accident mortal)
On (Sant Joan de l’Erm)
Per què (allau de neu / vent)
2a notícia:
Qui (tres científics)
Quan (aquesta setmana)
Com (proves de laboratori)
Què (descobriment d’un fàrmac)
On (Suècia)
Per què (tractament del càncer)

 

Print Friendly, PDF & Email