Els humans sempre hem sentit una gran atracció pels animals. En la nit dels temps, ja els pintàvem a les coves, i avui encara són presents en moltes festes populars en què fem sortir àguiles, mulasses i dracs en danses i correfocs.

En la literatura, ja des de molt antic, ens han servit per atribuir-los tant els nostres defectes com les nostres qualitats. Els animals són els protagonistes de les faules, però també hi ha hagut poetes que els han tractat amb una humanitat generosa. És el cas dels llibres de poemes anomenats bestiaris, en els quals es descriuen bèsties i bestioles amb amor i simpatia, de vegades amb humor i compassió, però també amb un punt d’admiració.

Els bestiaris són reculls de textos, mig científics mig ficticis, que reunien en unes mateixes pàgines descripcions d’animals reals i imaginaris, sempre amb una intenció didàctica. Des de temps molt antics, l’ésser humà ha vist en les bèsties un mirall: el seu univers esdevé un món simbòlic, que reflecteix el caràcter, la moral i el comporta- ment humans. Per això, observant atentament els animals, les persones aprenen a conèixer-se elles mateixes, a distingir el bé del mal.

Bestiari de Pere Quart

PereQuart-Bestiari-CavallFort1PereQuart-Bestiari-CavallFort2
Web per llegir els poemes de Pere Quart
Bestiari a l'Xtec

Cruïlla

Unitat didàctica sobre els bestiaris
Print Friendly, PDF & Email